Julemanden er rød, men julekvinden hos Meyers er grøn

Sanne Holden Venlov er gastronomisk udviklingschef for Meyers Køkken, og har gennem tre årtier levet vegetarisk. Vi mødte Sanne til en snak om grønne alternativer til kødfyldt julemad, teenageminder fra jul på Staden og vigtigheden i at tænke ”hvad kan jeg gi’?” fremfor ”hvad skal jeg ha’?”

Hvordan ser julen ud hos familien Holden Venlov?

”I år ser den faktisk ganske traditionel ud med den nærmeste familie her i Danmark. Jeg har tre sønner på 14, 22 og 25 år med min mand, som også har sin egen voksne knægt på 29. Det at bruge ordet ’traditionel’ er i sig selv faktisk lidt særligt, da vi er en familie, der ofte gør noget ’anderledes’ til jul. Gennem årene har vi rejst meget – både til Indien, Marokko og Cuba. Det skyldes en kombination af en knap så stærk religiøsitet, samt ønsket om virkelig at være intenst sammen som familie.

Dengang jeg var barn, var det dog helt klassisk med flæskesteg, and og hele udtrækket solidt placeret indenfor landets grænser. Jeg husker, at jeg altid skrev meget lange ønskelister som barn. Katalogerne fra Magasin og Daells Varehus var min favoritlekture. På en måde kan man sige, at jeg dengang gik meget op i forbruget. Nu om dage har vi afskaffet gaveræset, fordi vi vil fjerne fokus fra tankegangen om ”alt det, jeg skal ha’” til i stedet at hedde ”hvad kan jeg gi’?”. Ikke i form af gaver, men mere… ja… menneskeligt.”

Er der nogle juleminder, du skatter særligt højt?

”Ja, jeg husker at jeg i mine sene teenageår altid tog på Christiania i løbet af dagen for at julehygge med vennerne, inden den stod på julemiddag hjemme på Amager. Senere på aftenen tog vi igen tilbage til Staden for at julefeste med de ensomme. Dem, som ikke havde en familie at fejre jul med. Jeg elskede følelsen af at skabe et julefællesskab med dem, som på mange måder ellers stod foruden.

Og så har jeg et rigtig godt juleminde med en håndfuld år på bagen. Jeg tog min yngste søn, Eik, og hans fætter med til Bejsegaard for at slagte og plukke vores egen økologiske juleand. Jeg spiser ikke selv and, men det gør andre om vores julebord, og jeg kunne ikke få mig selv til at købe en slatten kummefryser-and. Vi havde forudbestilt anden og fik selv lov at vælge den helt rigtige, før bondemand Lars tog den med ud til huggeblokken. Drengene turde ikke kigge, da klinge mødte hals, men de var helt cool med at plukke og spise anden efterfølgende. Jeg synes det er enormt vigtigt at vores børn lærer, hvor maden kommer fra, og ikke mindst hvordan den finder vej fra gård til køledisk. Ellers bliver de fremmedgjorte.”

Nu nævner du, at du ikke selv spiser and til jul. Hvad er der så på menuen hjemme hos jer?

”Jamen først og fremmest er der noget for alle. Nogle vil have and, selvom jeg, min mand og vores børn primært spiser vegetarisk eller fleksitarisk. Der er selvfølgelig ting på bordet, vi alle går til med glubende appetit: Brunede kartofler, hvide kartofler og rødkål. Både klassisk og som en salat med appelsin. Derudover laver jeg andre store, sprøde salater og lækre tærter. Det kunne for eksempel være med svampe, spinat, gedeost, confiteret hvidløg og nødder.”

Hvad er dit bedste bud på, hvordan man gør det grønne køkken mere julet?

”Det må være at tage sig tid. Ligesom det tager lang tid at for- og tilberede den perfekte omgang flæskesteg eller and, skal man også kræse om de grønne retter. Det må gerne være noget, der kræver en ekstra og lidt langsommelig indsats. Et år lavede jeg for eksempel pirogger, hvor de små dejpakker var fyldt med champignon à la creme. Det er super vigtigt med masser af umami og mæthedsfylde, og – ligesom alle andre – har grøntelskere også en god undskyldning for at smide endnu mere mejeri og fedtstof i maden til jul. ”

Hvordan vil du beskrive den vegetariske julefrokostmenu, du har udviklet for Meyers?

”Den er faktisk et rigtig godt eksempel på førnævnte huskeregler. Altså hvis jeg selv skal sige det, haha. Det hele er lavet af grøntsager og planter, men rimer på jul. Både i forhold til mundfylde, comfort-faktor og smagsnuancer. Der er en svampepostej med nødder, som smager virkelig godt, og så er der røget græskar i stedet for røget laks. Det synes jeg er et godt eksempel på, hvordan man kan tage nogle helt elementære smagsnoter og teknikker fra en juleklassiker og føre med over i det grønne køkken.”

Læs meget mere om den vegetariske julefrokost fra Meyers her. Menuen kan leveres i hele Storkøbenhavn frem til og med den 20. december 2019.

Hver morgen i december sender vi dig en ny julegerning. 24 låger, der gemmer på saftige, lærerige, generøse og velsmagende oplevelser og fortællinger. Skriv blot ja tak i kommentarfeltet.

Tilmeld dig Julegerningen

{{Message}}

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Ikke en gyldig e-mail adresse.

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

Feltet er påkrævet, udfyld venligst.

* Ved at skrive mig op til nyhedsbrevet siger jeg samtidig ja til at modtage en daglig mail i en tidsbegrænset periode på i 24 dage i december. Jeg kan til enhver tid afmelde mig igen via direkte link i mailen.