Vi høster de frugter, der i løbet af sommeren har samlet masser af saft og sødme i solens varme, og vi plukker nødder, svampe og bær – ja meget af det er jo lige til at tage med hjem. Så tag kurven under armen og find de gode voksesteder og plukketidspunkter, så kommer du sjældent tomhændet hjem.
Bliv inspireret til mad og måltider med de gode råvarer fra efterårets første måned.
Svampe
Kantareller er en 2-10 cm stor, fastkødet svamp med en karakteristisk abrikosagtig duft. Stokken bliver 6-8 cm. høj, og spidser i reglen til forneden. Kantareller har ikke lameller, men smalle lister, der løber ned af stokken. Kantarellen vokser på sur jord i løvskove og nåleskove. De jyske hedeplantager og de nordsjællandske bøgeskove er gode steder at lede for du kan lige nå det endnu!
Når du plukker kantarellerne, gør det forsigtigt, skær roden af, og grovrens den på stedet. Rens den færdig hjemme uden brug af vand - det opløser smagsstofferne.
Hvis du finder flere kantareller end dem du kan nå at spise, er det en rigtig god ide at tørre dem. Du skal rense svampene, brug endelig ikke vand, da det går ud over smagen. Del dem ud i mindre stykker eller tynde skiver, og læg dem på et stykke bagepapir på en bageplade. Tør dem i ovnen ved 60 grader varmluft i ca. 1-1 ½ time. Det er vigtigt at svampene er helt gennemtørre, for ellers vil de rådne lynhurtigt, når de kommer på glas. Du kan tørre de fleste svampe, og på den måde have glæde af dem et godt stykke ud over den normale svampesæson. Brug dine tørrede svampe i en risotto, i sovs, suppe eller et som smagfuldt drys på toppen af en god gryderet.
- Opskrift på stuvede kantareller: https://meyers.dk/opskrifter/stuvede-kantareller/p/71605/
- Opskrift på kornotto med svampe og edamebønner: https://meyers.dk/opskrifter/kornotto-med-svampe-og-edamamebonner/p/73409/
Hasselnødder
Haslen er et lille træ eller oftere en lille busk på 6-8 meter. Den er almindeligt udbredt især på næringsrig bund i skove, krat og levende hegn. Ryst træet grundigt og led efter de modne nødder på skovbunden. De sidder i reglen 2-4 samme i små grønne bægre. Sidder nødderne løst er, er kernen i reglen god. I september kan du plukke de første nødder og spise de lækre, umodne kerner. Vil du tørre og gemme dem, må du vente til oktober.
- Chokoladesmørepålæg lavet af ristede nødder og mandler, mælkechokolade og mørk chokolade. Det er fabelagtigt på både ristet og uristet hvedebrød, men kan også sagtens spises med en ske. Opskrift: https://meyers.dk/opskrifter/chokoladesmorepaalaeg/p/72026/
Græskar
Græskar er et af efterårets vidundere, som smager fantastisk i supper – og supper er fantastiske på en kølig dansk septemberdag. Græskar findes i et væld af former og farver og udover at pynte i mørket, er græskar også oplagt i suppegryden eller i salaten, ligesom du kan sylte, bage og mose den orange frugt - for ja, græskar er faktisk en frugt.
Når græskarret bages helt, holder det på al smagen og kraften. Her er det vigtigt at balancere med friske aromaer fra urter og syrlighed fra citron eller eddike
- Prøv vores græskar-gulerodssuppe med kålsalat, og oplev samspillet mellem græskarrets dybe smag og gulerøddernes sødme, der giver suppen en vidunderlig smag. Opskrift: https://meyers.dk/opskrifter/graeskarsuppe-med-gulerodder/p/71860/?utm_source=social&utm_medium=Facebook&utm_campaign=05102019_Opskrift_graeskarsuppe_med_guleroedder&fbclid=IwAR1iwwtiF1qLINI8SAmNPURyLEwXhFcOcSxWgiqM1qGjrHOZJZC3WYzLSlk
Put sommeren på glas
Syltning er en konserveringsmetode, som bruges både i det salte og det søde køkken, og som især er velegnet til grøntsager og frugt. Når du sylter er det ekstremt vigtigt at have en god køkkenhygiejne, og at alle redskaber og syltekrukker og –glas er steriliseret. Brug varmefaste krukker, f.eks. glaskrukker med patentlåg.
Sukkersyltning bruger vi mest i forbindelse med syltning af frugt og bær. For at forhindre vækst af mikroorganismer, skal sukkerindholdet mindst udgøre 60% af den færdige syltning.
Eddikesyltning kombinerer effekten af surt og salt, er en god metode til at konservere grøntsager med. Brug en eddike, der indeholder mindst 5 procent syre, for at forhindre vækst af mikroorganismer. Mærk alle dine syltesager med indhold og dato, stil dem køligt og mørkt. Som hovedregel skal de spises inden for et år.
- Æblechutney er god til koldt kød, sammenkogte retter, braiseret kød og vildt, patér og postejer. Opskrift: https://meyers.dk/opskrifter/aeblechutney/p/72564/
- Blommerelish er skøn til sensommeren og efterårets varme retter eller som tilbehør til ostebordet. Denne udgave er med anis og kanel. Opskrift: https://meyers.dk/opskrifter/blommerelish-med-anis-og-kanel/p/72131/
- Gammeldags pickles er et skønt syrligtsødt modspil til pålægspølser. Opskrift: https://meyers.dk/opskrifter/gammeldags-pickles/p/71583/