WWF Verdensnaturfonden og Meyers Kantiner støtter bæredygtigt fiskeri fra havene omkring Danmark

De kølige vande omkring Danmark rummer nogle af verdens bedste spisefisk. Og muslingerne fra vores fjorde og kyster er blandt de mest velsmagende og eftertragtede – især i andre lande, for vi ikke altid er så gode til selv at få dem på spisebordet. Det synes vi, er en skam.

Der er god grund til at tænke over, hvilke fisk du spiser. Store dele af verdens fiskebestande er overfiskede, og mange opdræt af fisk og skaldyr er under skarp kritik. Heldigvis er der også̊ sunde bestande og fiskeri med skånsomme metoder og redskaber. Det er værd at støtte. Men det kræver noget at navigere efter i supermarkedet, hos fiskehandleren og i køkkenet.

Derfor er WWF Verdensnaturfonden og Meyers Kantiner gået sammen om en pixi-opskriftsbog, der både guider til valget af de bæredygtige fisk og skaldyr og giver opskrifter på enkle, velsmagende måltider.

I Meyers Kantiner har vi klare holdninger til den fisk, vi bruger. Derfor følger vi WWF Verdensnaturfondens fiskeguide og køber fisk fra deres grønne liste. 98 % af vores vildtfangede fisk er MSC certificeret. Rogn fra torsk og stenbider køber vi altid frisk. Og vi bruger kun Skip Jack tun, som er fanget med naturskånsomme fiskeredskaber.

Vi håber, at I også vil ride med på bølgen. I kan begynde her: Meyers og WWFs pixie-opskriftsbog


Er du på dybt vand, når der skal fisk på bordet?

Det kan være svært at vide, om den fisk, der kigger op på dig fra køledisken er et bæredygtigt valg. Derfor er her fire gode pejlemærker. Du kan også finde hjælp i WWF’s fiskeguide på fiskeguide.wwf.dk. Her kan du slå de enkelte fiskearter op og se, hvad du skal gå efter


GÅ EFTER SKÅNSOMME REDSKABER
Passive redskaber som garn, ruser og tejner er langt mere skånsomme for havbunden end redskaber, der bliver slæbt over havbunden som for eksempel bundtrawl og bundskrabere. De skånsomme redskaber er også mere klimavenlige, fordi fiskeriet med dem kræver mindre brændstof. Kig på indpakningen, eller spørg i supermarkedet eller hos din fiskehandler, hvordan fisken er fanget – gå efter passive redskaber som garn, ruser og tejner.

VÆLG LOKALE FISK
Spis danske fisk, så støtter du de danske fiskere og får frisk fisk i verdensklasse. Samtidig er fisk fanget i danske farvande oftest mere klimavenlig, fordi der er kortere transport fra hav til køledisk. Brug WWF’s fiskeguide og gå efter de ”grønne” fisk, som både er fra bæredygtige bestande og fanget med skånsomme redskaber. Husk også altid at spørge din fiskehandler om fisken er fanget lokalt.

PRØV NOGET NYT
I Danmark spiser vi store mængder opdrættet laks og vildtfanget torsk. Men der fanges mange flere spændende, sunde og velsmagende arter i de nordiske farvande. Hvis du varierer de fisk, du spiser, er du med til at sikre, at der bliver efterspørgsel på andre fisk end torsk og laks. Ofte er mindre efterspurgte, danske arter også billigere.

GÅ EFTER CERTIFICERINGSMÆRKER
MSC-mærket er dit bedste garanti for, at dine fiske eller skaldyr kommer fra bestande, som ikke er truet af udryddelse eller overfiskeri.