5 tips til at minimere madspild

Vi har bedt vores kokke komme med de bedste tips til, hvordan man kan minimere dit madspild derhjemme.

1. Den korrekte planlægning
Lav en ugentlig madplan samt indkøbsliste og følg den. Så får du kun handlet det du skal bruge.
Det virker måske uoverskueligt, at finde tiden til at planlægge jeres aftensmad for en hel uge. Men tiden, du bruger på det her, får du igen de eftermiddage, du ellers ville have stået i kø i supermarkedet med trætte unger på slæb.
Det er altså både godt i madspildsregnskabet, for din egen tålmodighed og for pengepungen. Færre indkøb betyder nemlig også færre impulskøb.

2. Skab restaurantstemning derhjemme
Læg en dug på bordet, tændt et stearinlys og sæt noget hyggelig musik på.
Lad den gode stemning sprede sig, og server to retter mad på en helt almindelig hverdag.
En lille rest aftensmad fra dagen før, som ikke rækker til et hovedmåltid, kan laves til en lille forret, som du kan forkæle dem. du har kær med,
inden hovedretten serveres.
Der er ingen der siger, at det skal være kedeligt at spise rester.

3. Giv trætte grøntsager nyt liv
En gryderet er en meget taknemmelig ret, den bliver på ingen måde mindre god, ved at få en kvart squash, eller en slatten gulerod i sig.
Så åben køleskabet og se, hvad du har af grøntsagsrester, de kan sikkert sagtens bruges i gryderetten.

Samme princip gør sig gældende for f.eks. risotto eller dahl.

> Find opskriften på rødbede-bygotto

> Find opskriften på minestrone

4. Brug hele råvaren
Vitaminerne sidder i skrællen, et udtryk som vi er mange der sikkert har hørt før, og som ovenikøbet er sandt. Mange grøntsager kommer en heftig tur under kniven inden brug, men det er langt hen ad vejen komplet unødvendigt.
Hvis du rengør f.eks. kartofler og gulerødder grundigt med en svamp, kan de sagtens undlade at blive skrællet. Er du en af dem - der med frygten for at skære fingrene af, fjerner skræl fra hokkaido-græskar eller butternutsquash, kan du glæde dig over, at det ikke er nødvendigt, da den sagtens kan spises. Græskarkernerne kan også bages i ovnen og blive til lækker topping til f.eks. en salat.
Toppen fra en porre kan bruges i suppe, eller snittes og bruges som fyld i simrer-retter eller tærte.


5. Lav din egen eddike
Har du kærnehus fra æbler kan disse tilføres en almindelig lagereddike, efter et par uger vil du have en dejlig æbleeddike.
Du kan også bruge blommesten, dette giver en sødlig marcipan-agtig smag til eddiken.

Ligeledes kan du bruge stilken fra dine krydderurter, som du ellers ville have kasseret.
Eddiken kan bruges som smagsgiver til din madlavning, som dressing til salat, eller hældes på en lille flaske og gives i gave.