2020 for 2020

Kokke går sammen om at styrke global madmangfoldighed.

Hvert år den 16. oktober markerer World Food Day grundlæggelsen af FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation i 1945. Dagen benytter mange fødevareorganisationer til at sætte fokus på udfordringer med verdens (mis)forhold til mad – både i forhold til produktion, indtagelse og mangel.

I år er Claus Meyer trådt ind som ambassadør for madspildskampagnen #StopTheWaste under FN’s Fødevareprogram, der er verdens største humanitære organisation. Derudover har Meyers med Claus Meyer i spidsen valgt at støtte op om kampagnen 2020 for 2020 skabt af Food Forever Initiative og Chef’s Manifesto. Her skal 2020 toneangivende kokke inden udgangen af 2020 træde ind i kampen for at styrke biodiversiteten i vores mad og fælles natur. Tidsrammen flugter med deadline for FN’s Verdensmål nr. 2 del 5 om at bevare genetisk biodiversitet som en central del af et sundt fødevaresystem.

Tidligere år fremhævede både Verdensnaturfondens LiveWell-rapport og EAT Lancet Kommissionen for sunde måltider og bæredygtige fødevaresystemer, at et udvidet indtag af forskelligartede og bæredygtigt dyrkede planter kan have en positiv indvirkning på det menneskelige helbred såvel som planetens biodiversitet. Det står i skarp kontrast til en verden, hvor der findes mere end 30.000 – ja, nogle siger helt op mod 80.0000 - slags spiselige planter, men vi kun dyrker og køber mellem 150 og 200 af dem kommercielt. På samme måde kommer over 60% af det verdensomspændende kalorieindtag fra kun fire afgrøder: Ris, majs, hvede og kartoffel. Ved at bruge underkendte og glemte planter, frugter og grøntsager i vores kost, kan vi både forbedre vores indtag af næringsstoffer og gøre et globalt fødevaresystem truet af monokulturer og klimaforandringer mere modstandsdygtigt.

Hos Meyers har vi i flere år arbejdet med bl.a. gamle korntyper, anderledes grøntsager og – for mange mennesker – ukendte æblesorter. Det er et fokus, som kun tager til i styrke i disse år, hvor det grønne køkken er et hovedfokus i vores arbejde på tværs af mad- og måltidsløsninger. Derfor markerer vi vores engagement i 2020 for 2020-kampagnen og World Food Day ved at dele tre eksempler og tre opskrifter på ingredienser og råvarer, der kan bidrage til biodiversiteten i vores økosystemer – lokalt og globalt.

Du finder opskrifterne nederst på siden. 

 

 • Emmer kan spores tilbage til år 4000 f.kr. og har været en vigtig kulturplante igennem mange år i Danmark.

  Emmer

  En af de gamle hvedesorter

  Emmermel giver dit brød en mørkere krumme og en rigtig fin aromatisk og karakterfuld smag. Melet har en naturlig let krydret smag og sender smagsløgene i en delikat og subtil retning af kanel og kardemomme.

  Du kan købe emmerbrød med græskarkerner og surdej for 42 kr. eller en emmerbolle for 13 kr. i Meyers Bagerier, ligesom vi har emmermel og toastbrødsblandig med emmer på hylderne i Coops butikker.

  Find opskriften på emmerbrød
 • Tjek vores opskrift på æbletærte fyldt med mandelcreme her, og brug anderledes æblesorter. Det kunne f.eks. være Arista, Fillipa og Topaz.

  Æbler fra Lilleø

  Den økologiske frugtplantage

  Den økologiske æbleplantage på Lilleø ved Lolland ejes af fire frugtavlere i fællesskab: Peter Jørgen Larsen, Henrik Saunte, Claus Meyer og Hans Lund. Her kultiveres æbler tæt på deres nordlige dyrkningsgrænse, hvilket giver en større aromatisk intensitet og syrlighed. Du kan læse mere om Lilleø og Danmarks første andelsfrugtplantage på faellesfrugtplantage.dk.

  Tjek vores opskrift på æbletærte fyldt med mandelcreme her
 • Smagen af efterår i køkkenet

  Kastanjer i salaten

  Salat med kastanjer og svampe

  Pasta og kartofler er salatklassikere, og noget som både børn og voksne kan lide. Men prøv at udfordre traditionen med en uventet ingrediens som kastanjer. Lige nu er tiden til, at små og store samler kastanjer i efterårsskovene, og mens nogle bliver til fabeldyr med tændstikker som ben, kan resten med fordel ristes i ovnen og vendes i en salat med svampe og bagte blommer.

  Efterårssalat med kastanjer og bagte blommer finder du her

Nyheder